Voldoen aan de inspanningsverplichting (NOW-3)? Dat kan met loopbaanadvies!

De verschillende NOW-regelingen zijn prachtige onderdelen van het steun- en herstelpakket dat de overheid beschikbaar stelt, maar wist je ook dat je bij het aanvragen van deze regeling als werkgever een inspanningsverplichting hebt naar je werknemers? Hoe dat werkt, wat je moet bewijzen en wat de precieze mogelijkheden zijn, vertelt Richard Ormel, Adviseur Duurzame Inzetbaarheid & Coach bij DION HR EmplooJ, je in deze blog.

Inspanningsverplichting

Ben je werkgever en ontvang je geld van de overheid uit de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW 3)? Dan verplicht de overheid je om ontwikkeladvies of (bij)scholing voor werknemers te regelen. Je geeft hiervoor een intentieverklaring af. Hierin staat dat je als werkgever aan een inspanningsverplichting voldoet en voorkom je een boete. Concreet houdt dit in dat je als werkgever je werknemers stimuleert om deel te nemen aan een loopbaanadvies- of scholingstraject. Onderzoek samen hoe een werknemer geschikt blijft voor toekomstig werk, voor dezelfde organisatie of elders. Zo kun je werknemers toch enige zekerheid bieden; geen garantie op behoud van de huidige baan, maar wél van werk in de toekomst.

Waarom deze inzet tonen voor je werknemers?

Naast dat werk verdwijnt door de coronacrisis, verandert werk ook. Digitaal werken komt steeds meer voor en daardoor gebeurd er dus ook meer op afstand. Hierdoor moet een werknemer nadenken over wat hij/zij kan en wil en wat zijn/haar loopbaankansen op de arbeidsmarkt zijn. Passende bij- en omscholing is nodig om vaardigheden te ontwikkelingen en zo werk te behouden of aan een nieuwe loopbaan te beginnen. Hierbij kan het loopbaanadvies traject dienen als stimulans en is daarmee onderdeel van de inspanningsverplichting.

Loopbaanadvies – onderdeel van de inspanningsverplichting

In een eerdere blog schreven we al over het loopbaanadvies dat we in het kader van Nederland Leert Door toen nog gratis konden aanbieden. Dit traject stelt werknemers (maar ook werkgevers!) in staat om straks weer met een frisse blik naar de toekomstige mogelijkheden te gaan kijken. Het helpt om inzicht te krijgen in iemands drijfveren, talenten en kwaliteiten, ontwikkelpunten, interesses, vervolgrichtingen qua functies, beroepen en het combineren van werk en privé. Bovendien geeft dit advies meer inzicht in de huidige arbeidsmarktkansen. Het loopbaanadvies traject wordt afgesloten met een concreet, persoonlijk ontwikkelplan en met gloednieuwe energie om stappen te zetten! Het traject is geschikt voor werknemers, flexwerkers, zzp’ers en ondernemers, maar ook voor mensen die nu geen werk hebben. De subsidie die het mogelijk maakte dit kosteloos aan te bieden is voorbij, maar uiteraard bieden we dit succesvolle traject nog steeds aan (voor werkgevers/werknemers en dus ook voor particulieren)Klik hier voor de aanmeldlink of bel rechtstreeks naar de betrokken collega’s op telefoonnummer 0523-208169.

Hulp nodig bij het voldoen aan je inspanningsverplichting?

Onze HR-specialisten ondersteunen je graag! Wil je meer informatie over de inspanningsverplichting met betrekking tot over advies/scholing of wil je weten hoe jij werknemers kan begeleiden op weg naar een andere baan (outplacementtraject)? Neem gerust contact met ons op. Zo kunnen we samen kijken wat de mogelijkheden zijn en hoe we je kunnen ondersteunen.

Bel of mail rechtstreeks naar Richard Ormel, onze adviseur. 0523-208167 / richard.ormel@dion.nl