Richard: ‘NOW-regeling aangevraagd? Let op de inspanningsverplichting!’

De verschillende NOW-regelingen zijn prachtige onderdelen van het steun- en herstelpakket dat de overheid beschikbaar stelt, maar wist je ook dat je bij het aanvragen van deze regeling als werkgever een inspanningsverplichting hebt naar je werknemers? Hoe dat werkt, wat je moet bewijzen en wat de precieze mogelijkheden zijn, vertelt Richard Ormel, Adviseur Duurzame Inzetbaarheid & Coach bij DION HR EmplooJ, je in deze blog.

Inspanningsverplichting

Ben je werkgever en ontvang je geld van de overheid uit de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW 1&2) en wil je nu ook van de NOW 3 gebruik maken? Dan verplicht de overheid je om ontwikkeladvies of (bij)scholing voor werknemers te regelen. Je geeft hiervoor een intentieverklaring af. Hierin staat dat je als werkgever aan een inspanningsverplichting voldoet en voorkom je een boete. Concreet houdt dit in dat je als werkgever je werknemers stimuleert om deel te nemen aan een (gratis) loopbaanadvies of scholing. Onderzoek samen hoe een werknemer geschikt blijft voor toekomstig werk, voor dezelfde organisatie of elders. Zo kun je werknemers toch enige zekerheid bieden; geen garantie op behoud van de huidige baan, maar wél van werk in de toekomst.

Waarom deze inzet tonen voor je werknemers?

Naast dat werk verdwijnt door de coronacrisis, verandert werk ook. Digitaal werken komt steeds meer voor en daardoor gebeurd er dus ook meer op afstand. Hierdoor moet een werknemer nadenken over wat hij/zij kan en wil en wat zijn/haar loopbaankansen op de arbeidsmarkt zijn. Passende bij- en omscholing is nodig om vaardigheden te ontwikkelingen en zo werk te behouden of aan een nieuwe loopbaan te beginnen. Hierbij kan het -nu nog gratis!- loopbaanadvies dienen als stimulans en is daarmee onderdeel van de inspanningsverplichting.

Gratis Loopbaanadvies – onderdeel van de inspanningsverplichting

In een eerdere blog schreven we al over het gratis loopbaanadvies dat we in het kader van Nederland Leert Door kunnen aanbieden. De inschrijving is hiervoor al gestart en sluit over twee weken. Deze regeling stelt werknemers (maar ook werkgevers!) in staat om straks weer met een frisse blik naar de toekomstige mogelijkheden te gaan kijken. Het helpt om inzicht te krijgen in iemands drijfveren, talenten en kwaliteiten, ontwikkelpunten, interesses, vervolgrichtingen qua functies, beroepen en het combineren van werk en privé. Bovendien geeft dit advies meer inzicht in de huidige arbeidsmarktkansen. Het traject wordt afgesloten met een concreet, persoonlijk ontwikkelplan en met gloednieuwe energie om stappen te zetten! Nog steeds is deze regeling gericht op iedereen van 18 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd met een relatie tot de Nederlandse arbeidsmarkt. Dit geldt dus voor werknemers, flexwerkers, zzp’ers en ondernemers, maar ook voor mensen die nu geen werk hebben. Tip: klik hier voor de aanmeldlink.

Hulp nodig bij het voldoen aan je inspanningsverplichting?

Onze HR-specialisten ondersteunen je graag! Wil je meer informatie over de inspanningsverplichting met betrekking tot over advies/scholing of wil je weten hoe jij werknemers kan begeleiden op weg naar een andere baan (outplacementtraject)? Neem gerust contact met ons op. Zo kunnen we samen kijken wat de mogelijkheden zijn en hoe we je kunnen ondersteunen.

Bel of mail rechtstreeks naar Richard Ormel, onze adviseur. 0523-208167 / richard.ormel@dion.nl
Voor overige HR-gerelateerde vragen kun je hieronder het contactformulier invullen. Wij zorgen dan dat je vraag bij de juiste adviseur terecht komt. 

Een HR-gerelateerde vraag?
Laat het ons weten, wij helpen je graag.

DION HR | Alle HR-oplossingen onder 1 dak

Werknemers die elke dag het beste van zichzelf geven en bijdragen aan het succes van een organisatie is geen vanzelfsprekendheid. Het vergt continu werken aan alle factoren die ervoor zorgen dat iemand zich aan een organisatie wil verbinden en zich verbonden blijft voelen. DION biedt diverse oplossingen voor het krijgen & behouden van een optimale HR cyclus. Natuurlijk op de weg er naar toe: bij vraag, aanbod en instroom, maar ook bij doorstroom en uitstroom. Onze specialisten zijn er voor jou en je organisatie: voor werkgever én werknemer.DION fungeert als knooppunt waar aandachtspunten & oplossingen voor al jouw HR vraagstukken samenkomen. Met een multidisciplinair team werken we samen voor werkgevers en werknemers. Voor advies, communicatie, ontwikkeling of administratie. Voor uitvoering van 1 of meerdere opdrachten óf voor structurele ondersteuning 'in huis' of op afstand. Op vooraf afgesproken tijden en ook op de momenten dat jij het nodig hebt, want dat is efficiënter, goedkoper en kan bovendien op geheel flexibele basis! Waarmee kunnen wij jou helpen?