Kies de leiderschapsstijl die je bij je past

Als ondernemer of manager in het midden- en kleinbedrijf staat leidinggeven wellicht niet bovenaan je lijstje van favoriete bezigheden. Door te kiezen voor een leiderschapsstijl die je past als een jas, wordt leidinggeven ineens een stuk leuker. Dianne Verkerk, onze HR-consultant, begeleidt veel mkb-organisaties op het vlak van persoonlijk leiderschap. Praktisch en pragmatisch zijn daarbij haar sleutelwoorden. In deze blog vertelt ze je over hoe je meer inzicht kunt krijgen in je persoonlijke leiderschapsstijl.

Praktisch en toepasbaar

Ik begeleid veelal mkb-bedrijven en hun managers en leidinggevenden/teamleiders op het vlak van persoonlijk leiderschap. Vaak zijn dit bedrijven die niet heel veel lagen in de organisatie hebben, de wat plattere en pragmatischer organisaties. Daar hoort een praktische en pragmatische training bij. Ik heb daarom een training ontwikkeld die gebaseerd is op het boek De zeven eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen R. Covey, een echte goeroe op het gebied van persoonlijk leiderschap. Zijn heldere visie op persoonlijk leiderschap is heel toepasbaar. De rode draad? Groei en ontwikkeling met focus op de kerntaken en weet wanneer en hoe je kunt beïnvloeden. Om te weten waar bij jou nog ruimte zit voor die groei en ontwikkeling en hoe je het team daarin mee kunt nemen, is het goed voorafgaand aan die training een ontwikkelonderzoek of persoonlijk assessment te doen. Zo krijg je een soort blauwdruk van je persoonlijkheid en weet je aan welke knoppen je kunt draaien van je persoonlijke dashboard.

Waarom Covey?

Ik heb het boek van Covey als vertrekpunt genomen vanwege de praktische toepasbaarheid. Managers en leidinggevenden binnen het mkb willen iets leren en er gelijk mee aan de slag kunnen. Dat kan met de aanpak van Covey. In het mkb ben je als leidinggevende kwetsbaar. Je kunt je niet verschuilen achter de ‘saus’ van de grote onderneming, want in een kleinere organisatie ben je wie je bent en moet je uitgaan van je eigen kracht. Dat houdt tegelijkertijd in dat je ook veel meer je eigen kleur kunt geven aan je stijl van leidinggeven.

Controle over je eigen dashboard

Door eerst die blauwdruk te maken, om inzicht te krijgen in je eigen persoonlijkheid en je leiderschapsstijl, weet je hoe je als persoonlijkheid in elkaar steekt, wat je valkuilen zijn en aan welke denkbeeldige knoppen je kunt draaien om niet steeds in die valkuilen te stappen. Als je dat weet, in combinatie met de kennis en kunde van persoonlijk leiderschap die je ook meekrijgt in de training, heb je als het ware de beschikking over je eigen dashboard om op die manier meer controle en inzicht in de kwaliteiten en inzetbaarheid van je team en resultaten te krijgen. Zo kun je de leiderschapsstijl aannemen die echt bij jou past, en die uitoefenen vanuit je eigen kracht. En met de SLIM-subsidieregeling is het zo geregeld.

Nieuwsgierig?

Geïnteresseerd in een training in persoonlijk leiderschap? Ik kijk graag samen met jou naar wat je team nodig heeft om toekomstbestendig te zijn en pas mijn training daarop aan. Zo help ik je je organisatie te laten bloeien en groeien. Meer weten, of behoefte om eens te sparren? Neem gerust contact met me op via dianne.verkerk@dion.nl of bel naar 0523 – 208110.