De SLIM-subsidie. Doe er je voordeel mee!

De SLIM-subsidie wil je als werkgever niet missen, deze vergoedt namelijk een groot deel van de kosten die je als werkgever maakt om de kennis en vaardigheden van je werknemers up-to-date te houden. De aanvraag indienen kan alléén in de maand september en daarom vertelt Dianne Verkerk, HR Consultant bij DION EmplooJ, je in deze blog hoe je als ondernemer in het MKB straks je voordeel kan doen met deze subsidieregeling. 

Wat is SLIM?

SLIM is een subsidieregeling met als doel: leren en ontwikkelen in het Nederlandse midden- en kleinbedrijf vanzelfsprekender te maken. De subsidie kan ingezet worden voor vier activiteiten:

  • Doorlichten van de onderneming, om een opleidings- of ontwikkelplan te realiseren waarmee de scholingsbehoefte vanuit de onderneming inzichtelijk wordt.

  • Het verkrijgen van Loopbaan- en ontwikkeladviezen voor werknemers in de onderneming

  • Het aanbieden van een praktijkleerplaatsen ten behoeve van een bedrijfsopleiding (of een deel daarvan) in de derde leerweg bij een erkend leerbedrijf

  • Het ontwikkelen of invoeren van een methode die werknemers in het bedrijf stimuleert hun kennis, vaardigheden en beroepshouding verder te ontwikkelen tijdens het werk

Voor je het weet loop je achter de feiten aan

Met deze subsidie wil de overheid mensen doen realiseren dat je nooit bent uitgeleerd en dat het juist goed is om te blijven leren en ontwikkelen. In deze tijd ben je niet klaar met leren als je eenmaal een baan hebt. De ontwikkelingen in de BV Nederland gaan zo snel, dat ook ondernemers en werknemers zich moeten blijven ontwikkelen, anders loop je achter voor je het weet.

Op naar een toekomstbestendig team

Belangrijk is ook om na te denken over wat je team nodig heeft om toekomstbestendig te zijn. Onderwerpen als met je tijd meegaan, plezier hebben in je werk, je onderdeel voelen van de organisatie en blij en tevreden zijn over het doen van je bijdrage, zijn vandaag de dag niet meer weg te denken. Duurzame inzetbaarheid, bestaande uit Gezondheid & Vitaliteit, Flexibiliteit, Mobiliteit en Cultuur en Leiderschap, daar gaat het allemaal over. Hoe stimuleren we mensen om op de juiste plek terecht te komen, die te behouden met de juiste kennis en vaardigheden, zodat ze gelukkig zijn in hun werk? Dat is goed voor de werknemer én goed voor de werkgever. Uiteindelijk gaan we dan met z’n allen langer gemotiveerd en met plezier richting de pensioengerechtigde leeftijd. Want uiteindelijk moeten we allemaal langer werken, en dan kunnen we maar beter zorgen dat we het een beetje leuk hebben op de werkvloer.

Denken in ontwikkelplannen en team samenstellingen

Als eigenaar, directeur of manager bij een mkb-bedrijf beschik je meestal over een kleine HR-afdeling, als die er al is. Subsidies als deze zorgen vaak voor hoofdpijn. Ondernemers denken graag in termen als missie, visie en strategie, maar niet per se in ontwikkelplannen en de samenstelling van hun team. En toch is dat zo belangrijk, of je nu vijf, tien of honderdvijftig medewerkers hebt.

Meer weten?

Wij kunnen je tijdens het hele subsidietraject begeleiden en op alle vier de onderwerpen ondersteunen en met je meedenken. Zo kun jij nóg meer bijdragen aan deze wereld. Wij helpen je graag jouw organisatie te laten bloeien en groeien. Meer weten, of behoefte om eerst eens te sparren? Neem gerust contact met me op via dianne.verkerk@dion.nl of bel naar 0523 – 208110.

Hartelijke groet,

Dianne Verkerk