De situatie waarin we ons bevinden, is een èchte versneller van ontwikkelingen. Zo brengt het ook het belang van goed opgeleid en inzicht in jezelf weer eens stevig onder de aandacht. En dan heb ik het niet over een ooit afgeronde opleiding, maar over het continu bijblijven en bijleren, wat je beroep ook is! Qua kennis, maar ook zeker qua vaardigheden en competenties. Dat drieluik bepaalt of je up-to-date bent en of je mee kunt met de ontwikkelingen die gaande zijn, binnen én buiten je organisatie. Het vraagt om aanpassingsvermogen. Ben jij je hiervan bewust?
De lat ligt steeds hoger
Dit is natuurlijk niet van vandaag. Een paar jaar geleden vloog ik van Nieuw-Zeeland naar Australië. Naast mij zat een Chinees gezin met twee kinderen in de basisschoolleeftijd. De ouders waren wiskundeopdrachten aan het oefenen met hun kinderen. Ik vroeg waarom ze dat deden, het leek mij immers een taak van de school. Deze mensen beaamden dat dat het geval zou moeten zijn, maar dat de lat van de school niet zodanig hoog lag, dat hun kinderen op termijn een goede positie in de maatschappij zouden kunnen verwerven. Daarom brachten ze hun kinderen graag extra kennis bij. Vandaag was dat wiskunde, morgen weer een ander vak. Een mooie gewoonte.
Opleiden is als sporten
Opleiden en daarmee het investeren in jezelf, voelt soms misschien als een soort van must. Maar vergelijk het met sporten. In het begin zie je er tegenop, maar als je het eenmaal doet, geeft het je een goed gevoel. Er komen blij-makende stofjes vrij die ervoor zorgen dat je gemotiveerd bent en blijft. Voor je het weet is het een gewoonte. Het verrijkt je, je voelt je er prettig bij. In zekere zin geeft leren net zo’n kick. En daarvoor hoef je echt niet de marathonloper of cliffjumper van het opleiden te worden, nee, een ‘eenvoudige wandeling’ werkt namelijk net zo goed! Ook simpele dingen zorgen tenslotte voor een groot(s) effect.
Ons streven?
Dat het belangrijk is om kennisontwikkeling als organisatie te omarmen, daar zijn wij van overtuigd. Door leren te stimuleren blijf je als organisatie relevant, zullen prestaties verbeteren, zet je medewerkers uiteindelijk meer in hun kracht en kun je bovendien flexibel inspelen op de veranderingen om je heen. Bij DION kunnen we de kracht van mensen, teams en daarmee organisaties ontdekken en vooral (door)ontwikkelen. Ons streven is het optimaal benutten, inzetbaar en tevreden houden van het aanwezige talent binnen organisaties door middel van passende opleidingen/trainingen, assessments, testen en ontwikkeltrajecten. Je moet je als individu, team of organisatie gewoonweg telkens blijven vernieuwen en bijscholen. Het gebeurt helaas nog veel te vaak dat (men) een medewerker vanaf de leeftijd van 55 jaar al begint weg te kijken. Op die manier gooi je een schat aan ervaring weg. Wij vinden dat je mensen tot hun laatste werkdag maximaal moet stimuleren. Op je laatste werkdag moet je op je top zijn!
Bewustwording
Daarom onze tip om eens (vaker) stil te staan bij de voordelen van permanente scholing, waar je als organisatie of medewerker ook staat. Ben je als organisatie bijvoorbeeld wel voorzien van een strategische personeelsplanning? Heb je voor de komende jaren eigenlijk al opleidingsplannen gemaakt die in lijn liggen met je toekomstvisie? En zijn de competenties van je medewerkers in kaart gebracht óf zoeken zij misschien zelf meer kennis en/of inzicht? Onze HR adviseurs, opleidingscoördinatoren en/of loopbaanadviseurs kunnen je hierbij helpen en geven je graag praktische handvatten als het om de ontwikkeling van je organisatie én medewerkers gaat.
Meer weten of gewoon eens verder praten?
Neem dan gerust contact met me op via mijn e-mailadres: jeroen.broeknellis@dion.nl of bel naar 0523 – 208110. Uiteraard kan ik je voor een specifiek vraagstuk ook rechtstreeks in contact brengen met één van onze specialisten op het gebied van HR.
Hartelijke groet,
Jeroen Broeknellis
"Het is niet de sterkste soort die overleeft, noch de meest intelligente. Het is degene die zich het beste kan aanpassen.”
Charles Darwin