5 tips om meer rust in je ondernemende leven te krijgen

Als ondernemer of leidinggevende binnen een organisatie heb je het vaak razend druk. Dat is enerzijds een goed teken: al die beweging betekent dat er iets gebeurt in je bedrijf. Maar soms mag het ook wel een tandje minder. Met deze vijf tips breng je weer een beetje rust in je ondernemende leven.

■ 1. Bepaal je lijn en hou die vast

Bepaal wat de uitgangspunten van je organisatie zijn en hou je daaraan vast. Als je niet aan die rechte lijn vasthoudt, dan ga je zwabberen en voor je het weet raak je totaal uit koers. Zorg dat iedereen binnen je organisatie weet wat de koers is die je wil varen. Maak duidelijk wat je wel wil en wat niet, en ook waar je je wel op richt en waarop niet. Als iedereen weet wat de bestemming is en hoe de weg ernaartoe eruitziet, is de kans een stuk groter dat je ook daadwerkelijk op je bestemming aankomt. Zonder kleerscheuren.

■ 2. Zorg voor de juiste focus

Pareto, een Italiaanse wetenschapper, ontdekte ooit dat maar liefst tachtig procent van de oogst van zijn moestuin afkomstig was van twintig procent van zijn zaaigoed. Die verdeling bleek bij nader onderzoek geen toeval en is inmiddels een bewezen principe. In twintig procent van je tijd behaal je tachtig procent van je resultaten. Die laatste twintig procent van je resultaten kost in verhouding enorm veel tijd. Focus daarom op die tachtig procent. Zeker als eindverantwoordelijke heb je nogal eens de neiging om je dag te laten bepalen door bijzaken als je wagenpark of het onderhoud van je gebouw. Focus op je corebusiness en laat bijzaken over aan een ander.

■ 3. Iedereen kan knippen maar niet iedereen is een kapper

Mocht iemand daar nog aan getwijfeld hebben, sinds de lockdown weten we allemaal dat knippen een vak is. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor schrijven; iedereen kan het, maar het schrijven van een goed stuk tekst is een vak. Ook jij hebt een vak waar je in uitblinkt. Hou je daar dan ook vooral mee bezig en besteedt andere taken uit aan mensen die daar hun vak van hebben gemaakt. Iets met een schoenmaker en een leest?

■ 4. Geef verantwoordelijkheid en vrijheid, en vraag om resultaat

Op het moment dat je het vertrouwen hebt dat een ander goed werk aflevert, kun je die persoon verantwoordelijkheid en vrijheid geven. Of dat nu intern is of extern, geef het uit handen, maar vraag natuurlijk ook om resultaat.

■ 5. Zoek maximale flexibiliteit

Darwin zei het al: ‘Het zijn niet de sterkste soorten die overleven en ook niet de meest intelligente. Het is het soort dat het beste reageert op veranderingen.’ Wees dus flexibel, richt je op je corebusiness en leg dat wat niet bij je corebusiness hoort, maar wel belangrijk genoeg is om op te pakken, bij een ander neer. Zo ben je het meest wendbaar.

Meer weten?

Jij bent in business omdat je iets hebt toe te voegen aan deze wereld. Onze specialisten zijn in business om jou daar optimaal bij te ondersteunen. Specialisten met vakkennis op het gebied van personeel, organisatie, gebouw en omgeving; die jou graag helpen je graag je organisatie te laten bloeien en groeien. Meer weten, of behoefte om eens te sparren? Neem gerust contact met me op via: jeroen.broeknellis@dion.nl of bel naar 0523 – 208110.

Hartelijke groet,
Jeroen Broeknellis